Forum • Labrador fan club

Labradorizuj se na Labrador fan club-u!!!
Ukoliko imate problema na naslovnoj strani,što Vam se cela naslovna stranica pomera sa desna na levo,pokusajte umesto ,,internet explorer'a" da koristite ,,operu" ili ,,mozilla firefox". Nešto više o tome pročitajte u forumu ,,kritike,ideje,pohvale,obavestenja..." u temi ,,savet u vezi sa internet explorer-om".
Hvala na razumevanju.
LFC Team

  kako covek da bude glavni?

  Delite
  avatar
  johnyAstor
  Admin

  Broj poruka : 1703
  Lokacija : Lazarevac - Valjevo
  ime psa : Astor
  Datum upisa : 13.09.2008

  kako covek da bude glavni?

  Počalji  johnyAstor taj Pon 01 Dec 2008, 11:59

  Život sa psom može biti divan, a isto tako i prava mora. Ako je vašem psu malo stalo do vašeg mišljenja, pa vam to i jasno pokaže, ako je vaš pas dominantan, odnosno ne možete da ga usmeravate i kontrolišete radi se o problemu koji se zove "Alfa sindrom". To je uzrok mnogih poremećaja ponašanja pasa koji čoveka često bacaju u očajanje, kad- kad toliko da pas mora iz kuće. Ipak, uglavnom nije kriv pas što je njegovo ponašanje nemoguće,uzroci su po pravilu problematična okolina ili odnos između čoveka i psa. Psi, naime, kao i njihovi preci vukovi, imaju potrebu za vođom. Čovek mora svoju ulogu vođe obavljati tako dobro, da je po pasijem mišljenju zaista dostojan vođa, koga treba ceniti i poštovati. Ako nije tako, pas će pokušati da uzme dizgine u svoje ruke da bi se na socijalnoj lestvici popeo što više i postao prvi, to je alfa. U nastavku ćemo dati upustva i recepte,kako udesiti svoj odnos sa kućnim ljubimcem, da bi u njegovim očima tako dobro obavljali svoju funkciju vođe i da zajednički život bude lep, srećan i zabavan za oboje. Upustva možete koristiti kao plan, kako bez kažnjavanja i grubosti promeniti mek ili nepravilan odnos između čoveka i psa. Ako budete uporni, dosledni i strpljivi, (alfa nije postao preko noći, dakle i silazak sa prestola će trajati možda veoma dugo), stvari će opet biti postavljene na svoje mesto. Alfa ćete biti vi, a ne pas. Još ovo: nikada ne zaboravite, da ponašanje po demokratskim načelima i pravilima nije prikladan filozofski pristup za zajednički život sa psom.

  Prvo pravilo:
  Vođa najpre mora da osigura pažnju podređenog. Više puta na dan gledajte se oči u oči. Pozovite ga po imenu i ako se ne odazove, mahnite rukom tako da od njegovih očiju do vaših napravite ravnu liniju pritom ga možete zainteresovati njegovom najdražom igračkom. Za svaku sekundu kada vas je pogledao u oči pohvalite ga. Veza između čoveka i njegovog psa će postati sve veća.

  Drugo pravilo:
  Od vođe smo zavisni. Davanje hrane psu u tačno određeno vreme ga ostavlja u ubeđenje da je zavisan od čoveka. Svi znaju da psi obožavaju hranu, zato je ona dobro sredstvo za dokazivanje ko je od koga zavisan.

  Treće pravilo:
  Vođa je prvi na redu. Ako vreme vašeg ručka, večere ili nekog drugog obroka padne u vreme kada pas inače dobija hranu, prvo vi jedite, neka on bude (po redu) iza vas. Tako će četvoronožcu postati jasno da prvo vi imate pravo da zadovoljite svoj nagon za jelom, pa tek onda on. Dakle, vodeća životinja u krdu ste vi.

  Četvrto pravilo:
  Pohvale i zadovoljstva treba zaslužiti. Kada psa prevaspitate možete ga pohvaliti i dati mu neku poslasticu, ali samo onda kada zasluži. To postižete tako što ćete mu prvo reći da nešto uradi. Primer: kada vaš ljubimac dođe do vas i hoće da se igra, neka prvo ispuni neku naredbu (npr. sedi), onda ga pohvalite i tek potom počnite sa njim da se igrate, bacajte mu lopticu, prevrćite se ili pravite druge ludorije.

  Peto pravilo:
  Vođa je uvek napred. Pas nikada ne sme da uđe na neku teritoriju niti da je napusti pre "njegovog" čoveka. Bilo da su to ulazna vrata na kući, stanu, vrtu ili automobilu. Ako je pas nestrpljiv, čovek treba da mu ukaže na to da mora da sačeka i sam da uđe prvi i tek potom da pozove četvoronšca da uđe ili izađe.

  Šesto pravilo:
  Na teritoriji odlučuje vođa. Podređeni mora imati obzira prema vođi i mora popuštati. Primer: ako pas leži udobno izvaljen na hodniku, a vlasnika vodi put baš tuda, pas mora da se skloni, čime omogućuje vođi da nesmetano prođe. Vođa nikada ne ide oko prepreke niti preskače preko njega.

  Sedmo pravilo:
  Kada čovek izrekne naredbu svom najboljem prijatelju treba da je kaže najtišim glasom, ali odlučnim tonom. Vođa saopšti svaku naredbu samo jednom. Čovek treba da pazi da ga pas sluša od početka, od prve reči, jer će samo tako naredbu pravilno da izvede do kraja.


  _________________
  Covek ne zna da i psi imaju osecanja!!!
  avatar
  jasmina79

  Broj poruka : 1381
  Godina : 39
  Lokacija : Bihac,BiH
  ime psa : Dante
  Datum upisa : 26.09.2008

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  jasmina79 taj Pet 05 Dec 2008, 10:27

  To izgleda kao lak zadatak a ustvari moze biti jako tezak.Sve zavisi od covjeka a ne od psa,barem ja tako mislim.Moj Dante je vjerovatno rodjen kao alfa muzjak,to se sada vidi vise nego kad je bio mali.Iako on nije klasican primjer alfe.Citajuci ovaj tekst primjetila sam da on radi neke stvari koje ne bi smio.U svemu tome nekad sam ja vodja copora i on radi sta ja hocu i sta naredim a nekad bude po njegovom.Za masu stvari on provodi svoju «hinjsku» akciju i nakon nekog vremena sve bude po njegovom,kao da danima planira sta da ostvari.Kao sto sam rekla sve zavisi od covjeka i u ovom slucaju ja sam kriva jer sam ga razmazila.Jedino je dobro sto kad vidi da sam se naljutila,slusa tako dobro da se to moze samo pozeljeti.Zbog ovakvih situacija nisam sigurna da je alfa a opet nekad zgleda kao da jeste.
  avatar
  TyKy

  Broj poruka : 801
  Godina : 29
  Lokacija : Podgorica
  ime psa : REA
  ime psa : IGNIS, KALIOPI
  Datum upisa : 13.09.2008

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  TyKy taj Pet 05 Dec 2008, 10:59

  Isto kao i Dante i Rea je razmazena, ali nekih pravila se slijepo drzimo, dok neke pokusavamo da eskiviramo. Sve u svemu, moze biti bolje. Razz
  avatar
  Berna

  Broj poruka : 5373
  Godina : 33
  Lokacija : Beograd
  ime psa : Cookie - Kuki
  Datum upisa : 25.07.2009

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  Berna taj Uto 05 Jan 2010, 15:54

  Evo male dopunice:

  1. Doslednost
  Vođa treba da bude dosledan prema psu. Vođa treba da bude jasan i strog kada nešto zahteva, ali uvek u granicama razuma. Uvek je bolje da nagrađujemo pozitivno ponašanje nego da kažnjavamo negativno.

  2. Vođa uvek prvi jede
  Psa treba da hrane samo članovi porodice. Pas treba da jede u određeno vreme. Nemojte ostavljati hranu psu na raspologanju celog dana. Nakon 20 minuta, uzmite je. Nemojte hraniti psa dok vi jedete. Svi članovi porodice treba da jedu pre psa, kao što i vođa čopora uvek jede prvi.

  3. Ne daješ, ne dobijaš
  Dajte psu naredbu pre nego što dobije hranu, na primer, „sedi“. Ako pas ne ispuni naredbu, nema hrane. Pokušajte ponovo za 20 minuta. Nastavite dok pas ne ispuni naredbu (uslov za ovo je da pas zna naredbu „sedi“).

  4. Prvi i drugi
  Ako vam se pas nalazi na putu, pas mora da ustane i ode, a ne vi da promenite putanju. Nemojte proći pored psa, čak i ako možete. Vi prvi prolazite kroz vrata. Naredite psu da sedne, prođite kroz vrata, zatim dozvolite psu da prođe i on.

  5. Ignorišite ga
  Ako izlazite iz kuće ili sobe, čak i na minut, a zatim se vratite u kuću ili sobu, ignorišite psa na nekoliko minuta.

  6. „Sedi“
  Treba dati ovu naredbu pre započinjanja bilo kakve zabavne aktivnosti (npr. Igre, hrane, šetnje).

  7. Budite na svojoj visini!
  Ne bi trebalo da sedite na podu dok gledate televiziju i niko ne bi trebalo da se valja po podu dok se igra sa psom, obzirom da vođa ne sme nikad da se nađe na istoj ili manjoj visini od psa.

  8. Prvo vođa
  Vi ste ti koji se prvo pozdravljaju sa gostima, pas je poslednji na koga se obraća pažnja (vođa čopora je taj koji prvi pozdravlja novajlije i odlučuje kada je pravo vreme da novajlija bude pozdravljen).

  9. Pogled potčinjavanja
  Ako pogledate psa u oči, on je prvi koji treba da skrene pogled. Ukoliko vi prvi skrenete pogled, pojačavate mesto psa u čoporu.

  10. Zabranjeno ujedanje!
  Psi ne smeju da ujedaju i reže u vreme igre.

  11. Vođa odlučuje o svemu
  Vi odlučujete kada ćete psu pokloniti pažnju, kada ćete da ga pomazite. Nemojte nikada da pomazite psa ako vam on daje šapu ili vas njome grebe, jer u tom slučaju pojačavate njegovo mesto u čoporu. Igre počinju i završavaju se kad vi to odlučite.

  12. Odredite mu mesto
  Ne treba dozvoljavati psu da se penje na krevete i fotelje jer vođi pripadaju najudobnija mesta. Ukoliko, pak, želite psu da to dozvolite, naučite ga da može da se popne samo kad VI date naredbu da se popne. Psi ne bi trebalo da spavaju u vašem krevetu. Udobni krevet pripada isključivo vođi čopora.

  13. Igre nadređenosti
  Ne započinjite nijednu igru sa vašim psom sem u slučaju kad ste sigurni da ćete pobediti (pogotovo u igrama snage). U suprotnom, pojačaćete psu ideju da je vođa.

  14. Poštovanje prema celoj porodici
  Psi nemaju svoje stvari, sve pripada ljudima. Sve je pozajmica od strane porodice. Treba svaki član porodice da može da uzme bilo koju stvar, čak i kost iz usta psa, bez ikakvih problema.

  15. Pokažite mu put
  Ne smete dozvoliti psu da vuče povodac. Kad to čine, čine da bi otvorili put, a taj zadatak ima vođa.

  16. Zlatna sredina
  U šetnji ne smete psu dozvoljavati da svuda obeležava i svuda njuška. Za mužjake je dovoljno da obeleže dvaput. Ako hoćete pak da dopustite da pas svuda njuška, ograničite mu vreme, izbrojte do pet, pa nastavite dalje sa šetnjom.

  17. Ne popuštajte
  Nemojte popuštati malim psima ili štencima koji zahtevaju da ih uzmete u krilo ili pustite iz krila. Da bi ih uzeli u krilo treba najpre da „sednu“, a da biste ih pustili da prestanu da se „bore“ i da se smire.

  Jedan pas ne sme da se boji svog vođe, treba da ga posmatra kao izvor lepih stvari i da ima poverenje u njega. Vođa čopora treba da pokaže da je u stanju da vodi čopor na bazi poverenja, a ne straha.

  Biti jak i uspešan vođa ne znači ponašati se despotski i surovo! To znači mogućnost komunikacije „alfa znacima“ koje svi psi razumeju. Komunikacija pravilnim i tačnim „alfa znacima“ najbliži je „jezik“ koji će pas razumeti u našem „razgovoru“ sa njim.


  Srećno!


  _________________
  avatar
  sladja1980

  Broj poruka : 289
  Godina : 38
  Lokacija : Ruma
  ime psa : Fox
  ime psa : Fox
  Datum upisa : 26.11.2009

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  sladja1980 taj Uto 05 Jan 2010, 16:07

  Poucno
  avatar
  johnyAstor
  Admin

  Broj poruka : 1703
  Lokacija : Lazarevac - Valjevo
  ime psa : Astor
  Datum upisa : 13.09.2008

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  johnyAstor taj Uto 05 Jan 2010, 16:39

  Hmmm... i jao... Very Happy Very Happy Very Happy


  _________________
  Covek ne zna da i psi imaju osecanja!!!
  avatar
  Berna

  Broj poruka : 5373
  Godina : 33
  Lokacija : Beograd
  ime psa : Cookie - Kuki
  Datum upisa : 25.07.2009

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  Berna taj Uto 05 Jan 2010, 16:40

  Da, znam, svi zaključujemo da su nam kuce malo razmažene Embarassed


  _________________
  avatar
  jasmina79

  Broj poruka : 1381
  Godina : 39
  Lokacija : Bihac,BiH
  ime psa : Dante
  Datum upisa : 26.09.2008

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  jasmina79 taj Uto 05 Jan 2010, 19:28

  Malo vise.....hehhee.....ali mi nije zao....
  avatar
  yovanna

  Broj poruka : 1381
  Godina : 35
  Lokacija : Zrenjanin,Beograd
  ime psa : Bea
  Datum upisa : 10.05.2009

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  yovanna taj Uto 05 Jan 2010, 21:52

  Shocked
  Nasa je razmazena bas! Very Happy
  avatar
  sladja1980

  Broj poruka : 289
  Godina : 38
  Lokacija : Ruma
  ime psa : Fox
  ime psa : Fox
  Datum upisa : 26.11.2009

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  sladja1980 taj Sre 06 Jan 2010, 16:07

  Da nije tako, onda to ne bi bio nas dragi, slatki kucni ljubimac. Very Happy
  avatar
  yovanna

  Broj poruka : 1381
  Godina : 35
  Lokacija : Zrenjanin,Beograd
  ime psa : Bea
  Datum upisa : 10.05.2009

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  yovanna taj Pet 08 Jan 2010, 21:25

  I razmazeni vragolani! geek
  A bitno je da se medjusobno volimo.
  avatar
  Straw

  Broj poruka : 5
  Godina : 36
  ime psa : Fleki
  ime psa : Fleki
  Datum upisa : 07.02.2010

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  Straw taj Ned 07 Feb 2010, 15:38

  [b]Procitavsi sve ovo shvatio sam da mije Fleki jedno razmazeno deriste...Najveci je problem, pored vec navedenog na drugom mestu- jedenja kostiju na ulici, spavanje u nasem krevetu...
  Moja devojka i ja ga obozavamo i takvog ali reseni smo da mu promenimo navike i vaspitamo ga!
  avatar
  nera

  Broj poruka : 108
  Godina : 52
  Lokacija : Nis
  ime psa : nera
  ime psa : nera
  Datum upisa : 15.04.2010

  Re:kako da čovek bude glavni?

  Počalji  nera taj Pon 19 Apr 2010, 16:45

  AJOJ! pale Posle ovog teksta hmmmmmm znam sigurno da nisam glavna. Au! Sta sada???? Pročitaću opet i da krenemo p o l a k o da korigujemo neke stvari. Javiću kroz neko vreme kako nam ide.
  avatar
  JovanaJoja

  Broj poruka : 1241
  Godina : 20
  ime psa : Bobi I love you Very Happy

  ime psa : Beri I love you Very Happy
  Datum upisa : 21.10.2010

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  JovanaJoja taj Čet 03 Feb 2011, 19:34

  Joj ni moj nije nista bolji.. isto je malo razmazen.. :/
  avatar
  Perke

  Broj poruka : 3
  Godina : 30
  Lokacija : Gornji Milanovac
  ime psa : Max
  Datum upisa : 19.04.2011

  Hello Jony!!

  Počalji  Perke taj Uto 19 Apr 2011, 21:23

  Potreban mi je tvoj savet!! Skoro sam uzeo psa,medjutim,nije stene,ima 8 meseci,uredno vakcinisan imao pravilnu ishranu,sve ok,medjutim gotovo stalno je bio zatvoren,nije radjeno sa njim nista ,u smislu dresiranja!Te sada je nacisto neposlusan,za njega ne postoji rec "NE",FUJ,itd tj. nema ni osnovno ponasanja.Molim te pomozi savetom,reci odakle i kako da pocnem sa dresurom, verujem da je dosta jer nije stene!! Hvala unapred!!
  avatar
  johnyAstor
  Admin

  Broj poruka : 1703
  Lokacija : Lazarevac - Valjevo
  ime psa : Astor
  Datum upisa : 13.09.2008

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  johnyAstor taj Pon 02 Maj 2011, 10:25

  Moras prvo da ga smiris, da mu pokazes ko je gazda... pa, da krenes polako ispocetka... Ima ovde dosta takvih postova... Procesljaj forum...


  _________________
  Covek ne zna da i psi imaju osecanja!!!

  grbić olivera

  Broj poruka : 3
  Godina : 52
  ime psa : moli
  ime psa : moli
  Datum upisa : 05.10.2010

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  grbić olivera taj Sre 01 Jun 2011, 10:54

  Da li moguće i na koji način prevaspitati psa od godinu dana koji je razmažen da sada već imam problema? Neki kažu da je beznadežno, ja se nadam da nije?
  avatar
  just_labs

  Broj poruka : 247
  Godina : 20
  Lokacija : Beograd
  ime psa : Viki
  Datum upisa : 13.01.2011

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  just_labs taj Sre 01 Jun 2011, 11:37

  avatar
  Charolija

  Broj poruka : 122
  Godina : 43
  Lokacija : Beograd
  ime psa : Edi
  ime psa : Edi Mocca House
  Datum upisa : 19.08.2010

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  Charolija taj Čet 09 Jun 2011, 22:57

  Od svega ovoga navedenog ja samo što preskočim Edija po neki put prilikom jurnjave po kući. Zaključila sam da ljudi koji nemaju decu imaju veće šanse da razmaze svog ljubimca ili ih razmaze oni koji imaju razmaženu decu. Ne mislim da je to nešto strašno, ali ako hoćete da vladate u svom domu, onda treba da se zna i neki red. S obzirom da Edi nije dete, sluša me malo bolje od dece. Very Happy Postoji neka nepisana hijerarhija. Ja mogu sve, lol! deca mogu sve što nije opasno, bounce Edi može sve ono što mu dozvolimo deca i ja.

  draganadada

  Broj poruka : 3
  Godina : 49
  Lokacija : Uzice
  ime psa : ASTOR
  Datum upisa : 17.06.2011

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  draganadada taj Pet 17 Jun 2011, 18:53

  Znam da nije bas u redu,ali mi je lakse kada vidim da su i drugi razmazeni bas kao i moj pas Embarassed

  casillas

  Broj poruka : 44
  Godina : 27
  ime psa : Maks
  Datum upisa : 12.07.2011

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  casillas taj Pet 17 Feb 2012, 00:57

  Imam pitanje, čuo sam to davno, tako da ne znam je li to istina ili nije.

  Dakle čuo sam ako vas pas liže po nozi kad ste kraj njega ili po dlanu kad spustite ruku da vas na taj način priznaje za alfa mužijaka, za vođu?

  casillas

  Broj poruka : 44
  Godina : 27
  ime psa : Maks
  Datum upisa : 12.07.2011

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  casillas taj Pon 27 Feb 2012, 17:33

  casillas ::Imam pitanje, čuo sam to davno, tako da ne znam je li to istina ili nije.

  Dakle čuo sam ako vas pas liže po nozi kad ste kraj njega ili po dlanu kad spustite ruku da vas na taj način priznaje za alfa mužijaka, za vođu?

  nije vrag da nitko ne zna da li je ovo ili nije istina sa potpunom sigurnošću Shocked

  DiDiDzej

  Broj poruka : 17
  Godina : 32
  ime psa : Pidule
  Datum upisa : 20.02.2012

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  DiDiDzej taj Uto 28 Feb 2012, 09:42

  mislim da to ne mora ništa da znači, mozda ti je samo zahvaljivao za nesto, ili te jednostavno voli:) ili mu je do maženja, pa ono "evo ja tebe ljubim, pomazi i ti mene sad malo - dobar sam:)"

  za to dal te priznaje za alfu najbolje ćes vidjeti po poslušnosti, ako te non stop gleda i čeka od tebe komandu - to je pravo..
  i opet trebaš biti alfa i u kući i vani, ja ovo drugo nikako da postignem..

  casillas

  Broj poruka : 44
  Godina : 27
  ime psa : Maks
  Datum upisa : 12.07.2011

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  casillas taj Uto 28 Feb 2012, 22:03

  hvala na odgovoru, potvrdio si moje razmišljanje glede toga. i ja teško postižem da vani budem glavni

  DiDiDzej

  Broj poruka : 17
  Godina : 32
  ime psa : Pidule
  Datum upisa : 20.02.2012

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  DiDiDzej taj Sre 29 Feb 2012, 12:36

  e to se izgleda teže postiže..Smile nego, biće i to nekad valjda.. i sebe tješim tako..
  lopta i hrana uvijek pale za poslušnost.. Basketball

  Sponsored content

  Re: kako covek da bude glavni?

  Počalji  Sponsored content


   Sada je Čet 24 Maj 2018, 17:46